Szóval, mikor az 1970-es évekre a sok állami műtrágya meg nyaralói magánszar már annyira elszennyezte a Balatont, hogy nyaranta kezdett ilyen zöldes-habos algalevessé burjánzani, az illetékes elvtársak kimondták a tutit: majd hozunk a Szovjetunióból busát, az felzabálja nekünk ezt a sok dágványos moszatot meg kolokánt, és megint jöhetnek a német-német családegyesítők meg a tornacipős csehszlovákok, hogy virágozzék a népgazdaság és hiánycikk legyen a sör. Jöttek is a busák, összeszövetkeztek a korábban betelepített amurokkal, és elzabálták a kaját a pontyok meg a keszegek elől; a dzsuva is maradt, a ponty is kevesebb lett, így vált a hekk a Balaton-környéki tájjellegű konyha alapelemévé, mert hát ugye busát még az endékás túristák sem voltak hajlandóak enni. És a sörellátás is ugyanolyan szar maradt, mint volt. Végül aztán, sok évvel később csak belátták illetékesék, hogy inkább csatornázni kell, meg esővizet elvezetni, fásítással útját állni az eróziónak, korlátozni a műtrágyák és gyomirtók használatát, feltörni a betont a hullámtörőkön, ésatöbbi, ésatöbbi. A busa, szegény, nem megoldás, elég hínárt zabált a Szovjetunióban, itt már nem volt hozzá kedve, ha talált jobb kaját. Mert hát végül is a busától ne várjon az ember belátást - ő csak busaként tud viselkedni, ha a fene fenét eszik is.

Ahogy olvasgatom itt a mai napra rendelt pompás örömhíreket, egyre csak ezek a fránya busák motoszkálnak az agyamban: hogy ugye a víz büdös, ezt érezzük mindannyian. De én valahogy nem igazán hiszem, hogy ezektől a zsíros, nyálkás politikai busáktól bármit is tisztulni fog. Átfogóbb koncepció, komolyabb változás kellene. És a hekket is unom; pedig sör most van. Csak megvenni nemigen tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://herostratosphere.blog.hu/api/trackback/id/tr485758075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása