Apró kis hír, elvész a nagy dömpingben: 151 ezer forint a magyarországi átlagkereset. Ez kb. 500 euró (és persze csökken). Nekem bölcsészdoktorként, tudományos kutatóként pont ennyi a fizetésem; nem titok, mert ez nem az én szégyenem. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ember van, aki az enyémnél sokkal durvább munkát végez, sokkal kevesebb fizetésért. És egyre többen vannak, akik nyomorognak. Ma Magyarországon reális veszély az éhhalál, az utcán megfagyás. Diplomával, diploma nélkül. Nem itt van a határvonal. Sokan elmenekülnek. Lassan, gondolom, én is csomagolni kezdek. Kilopták a lábam alól a talajt.

Én, ezzel a havi 500 euróval itten, úgymond, középosztály vagyok. Kispolgár. Egy petit bourgeois. (Valójában persze proletár vagyok; egy egész rendszer hazugságai és önáltatásai épülnek rá, hogy erre nehogy rádöbbenjek.)

Középosztálybeli félelmeim központi figurája a díjbeszedő. Ez itten mifelénk már tipikus. Különösebben nem is tudok csodálkozni rajta, hogy egy olyan létezésben, ahol a sárgacsekk fundamentális, aggasztó létkérdés, ezzel a rezsicsökkentésnek nevezett parasztvakítással sikeres va banque-ot lehet csinálni a politikában. Az éhező, teljesen kisemmizett tömegnek már nincs vesztenivalója, az veszélyes a hatalomra. De ha folyamatosan a nyomor határán tartják, akkor leginkább azzal fog törődni, hogy elkerülje a nyomort, kapaszkodik, tipor a másikon – egyéni megoldásokat keres. Csak hát ez a helyzet hosszabb távon nem fenntartható. Billenékeny. Ingatag. Ezért kell a fideszeseknek a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb pénzt kitermelni, ellopni, kimenekíteni innen. Ők erre játszanak. Ha aztán az egész billen, akkor irány a reptér, irány a Kajmán-szigetek vagy Azerbajdzsán. A többi: a kereszténynemzethy ideológia, a Horthy-imádat, a Wass Albert, az csak szöveg (miszerint bullshit); részint a lopást hivatott eltakarni, részint a dolgos-lelkes csinovnyikok ócska kis jutalma, hiszen ők világéletükben erről a szellemi mocsokról álmodoztak. A hoffmannok, kerényik, feketék keskenyvágányú mannája. Nekik a kultúra elrothasztásának a szaga – ambrózia. A hullaszag – virágillat és tömjén. Ők így fütyörésznek a maguk gerjesztette szellemi sötétségben.

Pedig nekem ne legyen egy szavam sem: ezért az 500 euróért legalább többé-kevésbé olyan munkám van, amit szeretek csinálni; persze jobban szeretném, ha a kormány nem próbálná meg minden lehetséges eszközt, többek között az Alaptörvény megváltoztatását is bevetve eltörölni az ország utolsó tőle független történettudományi műhelyét, ahol dolgozom. Ha nem a túlélésért folytatott mindennapi harc lenne a középpontban, az újra és újra elmeszelt pályázatok írása, hanem a kutatás – ó, nem kellene nekünk annyi, mint a Schmidt-féle Történetpolitikai Elvarázsolt-Kastély és Szellemvasút Zrt-nek, vagy a nagyszerű idegenrendészet-történész Szakály professzornak. A történettudomány normális körülmények között viszonylag olcsó. Nem kell hozzá atomreaktor, bánya, sorsokháza, ilyesmi. Némi gondolkodás kell. Némi kutatás kell. Egy szerény infrastruktúra. Szellemi szabadság.

Ez nincs. Vagy infrastruktúra van, vagy szabadság. Zabálsz vagy gondolkodsz. Nincs „és”„vagy” van. In vitro veritas.

Van itthon egy ilyen régi, második világháború előtti gagyimágia-könyvem; az akkori világvége-érzés talaján is dúsan tenyésztek a korabeli coelhók. Abban az van a horoszkópomban, hogy „Jó konstelláció esetén kiváló vezető; rossz konstelláció esetén utcai forradalmár”. Azt hiszem, tulajdonképpen szerencsém van: ezek kétségkívül igen rossz konstellációk – és én igazán, szívből utálnék bármiféle vezető lenni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://herostratosphere.blog.hu/api/trackback/id/tr185825544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépjuhászné 2014.02.21. 20:34:03

Erről azt jut eszembe, mikor férj 1991-ben egy akadémiai kutató intézetből elment mérnöknek egy gagyi, német kisvállalathoz a fizetése hétszereséért. (1500 márka)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.02.22. 00:07:11

Elitünk ugye nem nyomorog. Viszont lop, csal, mutyizik, rabol. Egyre többet. Közben sokan a lábukkal szavaznak.
Egyre pofátlanabb a pol.csürhe, ráadásul birkák is vannak, akik lelkesen bégetnek ezeknek... 2014. HU.

vitéž munkášőr 2014.02.22. 12:22:02

nagyon tetszett a poszt, köszönöm!

a kontraszt kedvéért:

"A biztonsági szolgálatok munkatársai a Ver.di szakszervezet felhívására sztrájkolnak hajnali 2 órától este 23 óráig. Az érdekképviselet egységesen óránkénti 16 eurós órabért követel a repülőtéri biztonsági szakmában dolgozó alkalmazottaknak. A munkaadó, beosztástól függően, 10-13 euró közötti órabért ajánl"

hvg.hu/utazas/20140221_Megbenult_a_frankfurti_repter_a_sztrajk_m
süti beállítások módosítása