Kivágták a Nemzeti Csinovnyikképző Egyetem homlokzatát takaró fákat. Miért? Mert csak? Összegzem a "miért utálja ez a bűnbanda a fákat?" kérdésre felmerülő lehetséges válaszokat, mintegy tipologizálva a fanyűvés feltételezhető mögöttes indítékait. Mindenki válassza ki a neki tetszőt, lehet többet is.

Először is: mert lopnak. Ennek a favágás csupán mellékterméke. Ellopják a fát, összegyűjtik a rőzsét, kivágják a más erdőjét, és a felszabaduló területet is ellopják; oda szállodát, stadiont, trafikot, miegymást építenek, paszulyt vetnek vagy szürkemarhát legeltetnek ők, vagy a nekik fizető klienseik és gazdáik, közpénzből, EU-támogatásból, miegymásból.

Másodszor: nyomot akarnak hagyni, a maguk módján körbepisálják a territóriumuknak tekintett helyeket. Ha Orbán, Tarlós, Rogán és az egész terhelt bagázs a nekik megfelelő helyre kerültek volna az életben, akkor ilyen vicces, kicsit fárasztó figurák lennének, akik telerakják hülye kertitörpével a virágágyást, sörösdobozokat húznak a babkarókra, angyalos-fírfangos címert biggyesztenek a postaládára, és a casco-matricából kivágott betűkből a "csao" feliratot ragasztják a Suzuki hátsó szélvédőjére; kicsiben ártalmatlanok, bár esztétikailag, hmmm, nem az első sorból startolnak. Nagyban viszont: letarolt Margitsziget zenélő giccsmonstrummal, ártéri erdő helyén mobilgát, Normafa helyén biowellness-disznóhizlalda-felhőkarcoló, lebetonozott, gigagiccs-fasizmussal lekövezett és felszobrozott Kossuth-tér. "Nagyobb, mint Dubajba'", ahogy a jó Pipi kijelölte a várostervezés vezérfonalát. Ja, és közben lopnak is. Biztos ami biztos.

Harmadszor: mert valóban egyerűen betegek. Nem a fák; ezek. Gonosz, eltorzult, frusztrált és cezaromán kleptomániások. Merthogy a pusztítás mellett persze lopnak erősen, lelkesen, folyamatosan.

Negyedszer: hogy megmutassák, ők ezt is megtehetik. Ez olyan szimbolikus dolog; kismacskákat is kínozhatnának, de annak nehéz ilyen grandiózus svungot adni, nagy buldózerek, sok sárgamellényes fűrészember, bőgő motorok, recsegő fák: ennek sokkal nagyobb lendülete van, mint ha a kamerákba vigyorogva ledarálnak egy kosárnyi kiscicát. És persze lopni is többet lehet így, benzint, fűrészt, tűzifát, sárga mellényt; a cicáknál legfeljebb egy vacak kosarat.

Ötödször: Mert utálják Budapestet. Ez is valószínű. Vidékről jöttek fel, kisebbrendűségi érzésük van (pedig nem ettől kéne, hogy legyen), hát maradandóan akarnak ártani. Persze ezt a verziót gyengíti, hogy ugyanezt csinálják Pápán, Felcsúton, Debrecenben és Szajkóhukkifalván is. Mindenütt. Közben azért eltűnik ez-az, üzletek köttetnek diszkréten, földek osztatnak, fejlesztési pénzek lényegülnek át.

Vagy lehet (hatodszor), hogy ezek alapjában véve arany pofák, humanista természetbarátok, fák és madarak filantróp szerelmesei, csak az arcukra égett, beleszervesült a mocskos, szemétláda politikus álarca, a munkaruhájuk? Áldozatot hoznak értünk. Ez nekik is fáj akkor bizonnyal. Lopással terelik el hát figyelmüket a szenvedésről. És szegényeknek muszáj kivágni a fákat, hogy megfeleljenek az elvárásainknak, mert mi Hókuszpókot akarunk és Darth Vadert és Jockey Ewingot. Ez esetben bennünk van a hiba. Csak magunkat okolhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://herostratosphere.blog.hu/api/trackback/id/tr525609014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.01. 15:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása