Ez egy 2007-es levél, amit lányom osztályfőnökének írtam. A neten kerengő ellenőrző-beírás (lásd alább a képet) feletti döbbenetemben közlöm le, meg azért, mert napi rendszerességgel kapjuk a híreket az egyre borzasztóbb tekintélyuralmi ostobaságokról az iskolákban: az iskolarendőrökről, a nagymarkú, nagyarcú Klikkes Arankáról, Hoffmann Rózsa pattogó nádpálcájáról, a kenetteljes Balog páter sunyi vigyoráról, a pénztelenségről, az ünnepélyekre kiosztott bemagolandó Wass Albert-versekről, az egyre totálisabbá váló egész poroszos ellenreformációról. Megalázott, ellehetetlenített és megfélemlített pedagógusokról és megalázott, politikai garnírungnak nézett gyerekekről.

A maga módján ez a levél érdekes kordokumentum; mintha egy másik időben íródott volna, pedig hát - finoman szólva - az sem volt fenékig tejfel. Azóta viszont igencsak eszkalálódtak a problémák.

Tisztelt Tanárnő!

Rebeka az orrában lévő piercinget az én belegyezésemmel viseli. Ezt a behelyezésnél egyébként külön nyomtatványon aláírásommal is hitelesítenem kellett. Tekintve, hogy az adott ékszer meglehetősen diszkrét, nem kiálló (így pl. balesetveszélyt nem okoz, mindenesetre sokkal kevésbé, mint pl. egy fülbevaló);

hogy tudomásom szerint az iskola nem egy tanulója visel hasonló, vagy éppen ennél feltűnőbb testékszert (pl. ajakpiercinget);  

hogy a piercing ma már olyan elfogadott szociokulturális identitásképző jel, amelynek viselése az élet minden területén megjelent (ilyen, ma már a mentalitástörténet érdeklődési körébe tartozó vitákat okozott a „hosszú haj” az 1970-es, vagy éppen a fiúk fülbevaló-viselete a rákövetkező évtizedben – kár lenne ezeket értetlenül újrajátszani);

valamint hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának az ember önrendelkezési jogáról szóló passzusai értelmében sem az iskola, sem pedig a pedagógus nem jogosult a gyermek ilyen viseletét (akár házirendben, akár egyéni döntés alapján) korlátozni; nem látok semmiféle okot arra, hogy Rebeka miért lenne bármilyen formában büntethető az orrpiercing viseléséért.

Kérem, mérlegelje az Oktatási Jogok Országgyűlési Biztosának alábbi állásfoglalását (2005. évi ogy. jelentés): „…Az öltözködés, a külső megválasztása az ember önrendelkezési jogához tartozik. E jog Alkotmányban biztosított alapjog, azon belül a szabadságjogok körébe tartozik. Nevezik más néven általános személyiségi jognak is, mert más alapjogok anyajogaként funkcionál, belőle vezethető le több alapjog léte. Lényege, hogy az emberi személyiség szabad kibontakoztatásának lehetőségét biztosítja, méghozzá az állam vagy az annak részéről eljáró szerv, hatósággal szemben. Ezért is nevezik szabadságjognak. Az általános személyiségi jog minden embert megillető alapjog. Minden embert, így nem csak a felnőtteket, hanem a gyermekeket, az iskola világában pedig a pedagógusokat és a tanulókat is megilleti.” A sulinet.hu ugyanezt a következőképpen fogalmazza meg: „Az iskoláknak már a házirendben sincs joguk megtiltani, hogy a diákok műkörmöt, piercinget, tetoválást vagy extrém ruhákat viseljenek. Ezt ugyanis tiltják a hatályos jogszabályok.

A gyermek orrának Ön által elvárt „leragtapaszozása” előtt bevallom, némileg értetlenül állok. Ez – hasonlóan a folyosóra való kiültetéshez – olyan megalázó jellegű retorzió, amelynek a modern pedagógiai gyakorlatban, remélem, nincs már helye. Gondolom, ezt csupán az Ön pillanatnyi felháborodása szülte. Mindenestre itt is hadd idézzem az Oktatási Törvény idevágó passzusait: „A közoktatási törvény 10. § (2) bekezdése szerint a gyermek, illetve a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani a fizikai és a lelki erőszakkal szemben. A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak. Az emberi, állampolgári, gyermeki és tanulói jogokat a pedagógus nem vonhatja el, azok nem pedagógiai mérlegelés függvényei. Érvényesülésük nem függ attól sem, hogy a diák teljesíti-e a kötelességeit az iskolában, tehát a tanulókat megillető alapvető emberi jogok nem állíthatók összefüggésbe a tanulói kötelességek teljesítésével.

Tisztelt Tanárnő! Úgy vélem, kár a bolhából elefántot, egy apró ezüstgombból pedagógiai és jogfilozófiai vitát kreálni. Az orrpiercing, úgy látszik, hozzátartozik Rebeka önképéhez, és én abban hiszek, hogy egy 12 éves gyermek is autonóm, öntudatos ember. Saját testével, saját életével kapcsolatos döntéseit – a valóban extrém, ön-, vagy közveszélyes esetek kivételével – sem Önnek, mint pedagógusnak, sem nekem, mint szülőnek nincs jogunk megkérdőjelezni. Az önálló és szabad személyiség kiteljesedésének ez az alfája és omegája. Mindezt figyelembe véve kérem, hogy térjen napirendre az inkriminált „testékszer” viselése fölött.

Köszönettel...


 

 

 

 

 

(Kép: Bodzavár Alapítvány fb-oldala)

Update: többen kérdezték, hogy mi lett a történet vége. Nos, ez a konkrét eset igazából amolyan happy enddel zárult. A tanárnő azonnal felhívott telefonon, vagy félórát dumáltunk; a beszélgetés lényege az volt, hogy értsem meg, nem lehet ilyen példát mutatni, és a piercingtől egyenes út vezet a bűnözéshez. Amikor jeleztem, hogy ez nettó baromság, amelytől egyenes út vezet a munkatáborokig, akkor bevallotta, hogy "rá is nyomás nehezedik" az "ügyben", és különben is, belefáradt az egészbe, utálja a munkáját, a főnökeit, és általában véve ezt az egészet. A végén még én vigasztaltam, és bár azt a javaslatomat, hogy csináltasson egy szép tetoválást, miszerint "Leszarom az igazgatót!", nem fogadta el, de sikerült modus vivendit kialakítani: ő nem izélgatja Rebekát, én meg nem írok neki több olyan levelet, amitől azonnal a telefonhoz kell kapnia. A dolog ezzel elsimult - legalábbis ebben az ügyben, akkor. Ma viszont már egy egész állami miskulancia áll a központi alapvetéssé jegecesedett tekintélyuralmi, büntető, gyermekgyűlölő nádpálca-pedagógia mögött. 

A bejegyzés trackback címe:

https://herostratosphere.blog.hu/api/trackback/id/tr35787692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakazértistotalcar 2014.01.29. 18:33:52

Mondjuk testnevelés órán azért nem ártana pl. leragasztani. Mert, hogy balesetveszélyes.

valaki senki 2014.01.29. 19:18:55

Azt a képet nézzétek inkább! Besz@rás! A gyerek szégyent hozott apura, anyura, és még az iskolára is, mert szaladgálni merészelt! Szegény gyerek! Remélem, beint az tan'tó néninek! Én megtenném, és ha a gyerek ilyen intővel jönne haza, valszeg. én is válaszolnék, valami kiakasztót! Nálunk még nem gurult el a tanár gyógyszere, de már a hittanos fűzőcskézés most elkezdődött, noha bvan még egy évünk a döntésig. Már csak abban bízhatunk, mire döntést kéne hozni, nem lesz miről! :)

Barakkah 2014.01.29. 19:30:17

Az írás végkicsengése alapján ez egy 6 évvel ezelőtti egyedi esetből a mai viszonyokra levont általános megállapítás, ami azért próbálkozásnak elég gyenge. Mi a bizonyíték arra, hogy ma olyannyira iszonyú helyzetben vannak szegény nebulók, hogy nem hagyják őket szabadon önrendelkezni?

űrszelvény (törölt) 2014.01.29. 19:54:22

"Ma viszont már egy egész állami miskulancia áll a központi alapvetéssé jegecesedett tekintélyuralmi, büntető, gyermekgyűlölő nádpálca-pedagógia mögött."
Megmosolyogtató, ahogy páran egyre kétségbeesettebben próbálják bemagyarázni az embereknek, hogy tulajdonképpen ők félelemben élnek. A végére eljutunk oda, hogy ha leszidják az óra közbe beszélgető gyerekeket, akkor az már Észak-Korea :)

Én még a Pannon pumások ideje alatt voltam iskolás. Hogy is mondjam... akkoriban csöppet nagyobb volt a kormánykritikusok tábora.De normális embernek eszébe nem jutott volna egy-egy jogos vagy jogtalan beírást vagy tanári lecseszést összekötni az aktuálpolitikával...

Lovag Mihály 2014.01.29. 20:14:20

tehát a nagy liberális álomvilágban megpróbálták elnyomni a gyermeket, és ez a mostani rendszer hibája. (igen, látom a mai fiatalokon, h rettegve lépik át az alma mater kapuját, kijövetelkor meg a sok pálcázás és vesszőzés miatt vércsíkot húznak maguk után amiből tócsa lesz a buszmegállóban; és azzal is tisztában vagyok, h a falak mögött terror van)

s akkor még a kedves szülő ír le ilyet, h ne csináljunk a bolhából elefántot. epic

huber66 2014.01.29. 20:57:57

Elég vegyes az eddigi vélemények sora! nem is vagyok igazságosztó... de gyakorló pedagógusként mondhatom, hogy így 22 év munkaviszonnyal a hátam mögött s talán lesz még ennyi, remélem mert szeretem csinálni, s visszagondolva arra az időre amikor a pályát kezdtem, mi volt benne a munkaköri leírásomban, hát a mostani nem is hasonlít rá. Megváltozott a világ, annak idején egy 30 fős osztály szülői értekezletére eljött 25 szülő, ma talán 5-6, 1-2 gyerek morzsolódott le évente, azt is elvitték az iskolából a szülei, hogy máshol"tiszta lappal" induljon, most meg ha a gyerek otthon panaszkodik, hogy valami neki nem tetszik - megszólják a haját, sportcipőjét, kinézik a szájából a szendvicset, amit kellően el nem ítélhető módon nem dobott be a közösbe, leginkább pénz formájában, hogy suli után cigit vegyenek rajta... ha csak azt. Számos alkalommal a szülő falaz a gyereknek, mi mást tehetne, mindent meg akar adni a gyerekének, neki ez a legtermészetesebb. A gyerek meg hátvédet érezve maga mögött ezt könyörtelenül kihasználja, a helyzetet és ezt a majomszeretetet is, s nem egyszer szüleit is rendesen átvágja. Na most ebben a szociálisan ingoványos helyzetben egyre több feladatot hárítanak az iskolára. Kapcsolat a családsegítő szolgálattal - már ha van család -, ifjúságvédelmi felelősnek annyi munkája van, hogy csak na, ami annyit használ mint ronda nőn a vastag alapozó, a helyzet ezzel nem oldódik meg. Nagyon sok gyerek 2. vagy harmadik apját-anyját fogyasztja, hát kiről vegyen példát, kire hallgasson? S a kapcsolatai is ilyenek lesznek, ha mindjárt csak egy barátnő a nagyszünetben! Nincs család. A mai tizenévesek szülei 20-25 évvel ezelőtt voltak ilyen korúak, tessék visszaszámolni! Egy generáció nőt fel úgy, hogy gyerekként úgy ment el az iskolába, hogy szülője vagy "szülei" még ágyban fekve távirányítóval a kezében köszöntek el tőle. Mi motiválni a gyereket?
Az alsós szöveges értékelés, ami alapján szabad útja volt a gyereknek, ha tud olvasni ha nem. Ötödikben olvasott utoljára könyvet, azt sem fejezte be, mert órán megnézték filmen, akkor már minek befejezni. A könyvesboltok tele vannak tételkidolgozás kötetekkel magyarból, történelemből, ... mindenből, akkor még nem is beszéltünk az internetről.
Nincs önálló gondolatuk, nem írnak egy olvasmánynaplót, nem dolgoznak ki egy tételt sem... múltkor mondtam nekik, - az arcokat nem tudom mellékelni - írjanak puskát, mert amíg megtervezi melyik lapra mit és milyen rövidítésekkel ír, szépen akaratlanul szelektálja az anyagot, hogy mit nem tud, s mire megírja, már nem is lesz rá szüksége.
Aztán itt vannak a disz..-szel kezdődő papírt lobogtató, egyéni bánásmódot igénylő, - sokszor jogtalanul -, gyerekek. Akkor talán nem az érettségi lenne a cél, ahol naponta kudarc éri a gyereket, de nem egy esetben a szülő a saját sikertelenségét igyekszik kompenzálni, hogy tolja maga előtt a "problémát", joga van hozzá, a rendszer engedi.
Most levegőt veszek... talán folytatom...
tehát nem egy tetoválás, egy sárga haj van valami különc külsőség a probléma

abrelosojos 2014.01.29. 22:17:31

@csakazértistotalcar: láttad? tudod, milyen, vagy csak kötekedsz? és ha olyan, ami egy pattanással vetekszik méretben és formában? okoska...

abrelosojos 2014.01.29. 22:20:41

@űrszelvény: nagyon nem vagy képben :-) ébresztő, a mai iskolai állapotok egyenes következményei az aktuálpolitikának. csak hogy tudd :-)

billy reed 2014.01.29. 22:36:37

"A maga módján ez a levél érdekes kordokumentum; mintha egy másik időben íródott volna, pedig hát - finoman szólva - az sem volt fenékig tejfel. Azóta viszont igencsak eszkalálódtak a problémák."

Így van. És ennek az eszkalálódásnak az egyik fő oka a posztban megjelenő szülői reakció.
/Igen, igen, nyilván van más is./
Csak szelíden kérdezném meg, hogy biztos, hogy egy 12 éves /tehát hatodikos kb.,/gyermek önképéhez hozzá kell tartozzon a testékszer?
Biztos, hogy "saját testével, saját életével kapcsolatos döntéseit – a valóban extrém, ön-, vagy közveszélyes esetek kivételével – sem Önnek, mint pedagógusnak, sem nekem, mint szülőnek nincs jogunk megkérdőjelezni"?
Akkor ez azt jelentené, hogy nevezett 12 éves gyermek minden tekintetben érett, szocializálódott ember, aki képes átlátni döntései okait, következményeit.
Nincs már szüksége oktatásra-nevelésre. Felnőtt.
De biztos így van?
Csak kérdezem, én, mint amatőr.
Mert én úgy gondolom, hogy 12 évesen az ember még segítségre, vezetésre, útmutatásra /szocializáció/ szorul.

@huber66: +1

Félreértés ne essék. Nem "A" szülőket támadom. Magam is az vagyok.
Az iskolarendszer ezer sebből vérzik, mind tudjuk milyen bajok sújtják.
De van egyfajta attitűd, ezt huber66 kolléga bővebben is kifejtette. Ezt se felejtsük el megemlíteni.

Pszt! 2014.01.29. 23:01:10

Igenis legyen joga egy oktatási intézménynek megszabni, hogy milyen kinézetű egyének járhatnak oda! Ezt a hazirendben le kellene írni, és beiretkozaskor alairatni a szulovel. Ha nem tetszik neki, vigye máshová a gyereket!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.29. 23:03:56

10-15 éve még több iskolában elküldték hajat mosni azt a fiút, aki zselézett hajjal jelent meg. Manapság már örülnek neki, ha nem zöld hajjal állít be a tanításra. Mert persze a liberálisoknak nem a külső a fontos, ezért változtatják meg ennyire a külsejüket...

xunilo 2014.01.29. 23:53:11

hadjuk=hagyjuk, természetesen. Késő van már :-)

xunilo 2014.01.29. 23:58:21

@valaki senki: "Már csak abban bízhatunk, mire döntést kéne hozni, nem lesz miről! :) "

Hál' istennek ;-) reményed alaptalannak tűnik, egyelőre nem tér vissza a libsi-komcsi brigád.

Egyébként nem vagyok vallásos, de a hittan azért tanít olyan értékekre, amik ma fájóan hiányoznak.
Amúgy meg ha nem tetszik, tessék erkölcstant választani. Persze megértem, h aki ezt leszarja a saját életében, az a gyermekének sem kívánja.

xunilo 2014.01.30. 00:02:18

@abrelosojos: "agyon nem vagy képben :-) ébresztő, a mai iskolai állapotok egyenes következményei az aktuálpolitikának. csak hogy tudd :-) "

Hát, ha a libsik 8+4 éves ámokfutása még aktuálpolitika, akkor igazad van.

Mert a gyerekek aztán leszarják az aktuálpolitikát. A tanárok persze nem, ők megszenvedik. De nem feltétlenül csak a mostani kormány hibája az sem. Ki is fagyasztotta be a bérüket? Mennyi is volt akkor az infláció?

Nem védem a mostani kurzust, mert eszméletlen botráényos, amit művelnek ők is. De arról, h az erkölcsöt végleg lezüllesztették, enm ők tehetnek.

Gergice 2014.01.30. 00:28:41

Megkérdeztem egyik diákomat, hogy miért van vörös cipőfűző a bakancsában. Elmagyarázta, hogy fehéret a rasszista skinhead-ek hordanak, sárgát a zsidógyűlölők, ő pedig a Vér és Becsület irányzat követője.

Természetesen nem szóltam semmit, hiszen nem akadályozhatom a személyiségének a kifejlődését.

olibi 2014.01.30. 07:39:15

1. Hozzáteszem, sok nálunk előrébb tartó országban kötelező iskolai egyenruhában járnak a gyerekek suliba. Vége lenne a világnak, ha nálunk is megpróbálnák bevezetni... 2. Sajnos lassan ott tartunk, hogy a dohányzó tizenévesekre sem szólhat rá a pedagógus, mert a szülők tudtával szívják a bagót! (max. ÁNTSZ jön és bírságol - mondjuk erre még nem láttam példát)

Konok Péter 2014.01.30. 07:55:28

Néhány igen színvonalas kommentet töröltem. Kedves rendpárti, beszűkült barátaim, akik úgy érzitek, hogy efféle zsidózással, fröcsögéssel, egyéb trollkodással kell kiélnetek frusztrációitokat: nem vagyok pszichiáter, ingyen pedig itt ne akarjatok róla beszélni! A konszolidáltabban megfogalmazott rendpárti kommentek természetesen maradhatnak (itt nem kötelező az egyetértés, ez nem a NER-iskola), bár az a véleményem, ha titeket is kicsit hagytak volna élni és dönteni a megfelelő életkorban is, akkor most nem lennétek ilyen szomorú, unalmas, érdektelen alakok.

ponindex 2014.01.30. 08:07:54

@billy reed: "Akkor ez azt jelentené, hogy nevezett 12 éves gyermek minden tekintetben érett, szocializálódott ember, aki képes átlátni döntései okait, következményeit. Nincs már szüksége oktatásra-nevelésre.Felnőtt.De biztos így van?"

Nem, biztos, hogy nem így van. Viszont éppen azzal, hogy bizonyos dolgokban döntési helyzetbe hozzuk, segítünk, hogy fokozatosan kialakuljon az autonóm, döntésképes, a döntéseinek következményeiért felelősséget vállalni tudó személyiség.
Sajnálatos, hogy az iskolára úgy tekintenek, mint egy gépre, amely a szabványos munkadarabokból adott normaidő alatt tökéletes eszközöket potyogtat ki a túloldalon.
Eszerint a kis- és fiatalkorúaknak, míg ki nem potyognak a gép túloldalán, semmiféle autonómiájuk és jogképességük nincs, mert még nem állnak készen rá. Nevetséges és szomorú.

ponindex 2014.01.30. 08:15:56

Még egy dolog, amiről sokan megfeledkeznek: a modern társadalmakban a gyermekek szocializációjának feladata megoszlik az iskola és a család közt. E feldatmegosztásban nagyon érzékeny egyensúlynak kellene lennie. Személyes meggyőződésem, hogy az alapvető erkölcsi, ízlésbeli, interior szocializáció inkább családhangsúlyos, a közösségi nevelés, illetve multidiszciplináris tudásátadás pedig iskolahangsúlyos kell legyen. De akárhogy is van, az iskola nem állhat szemben a családdal, a gyerekkel, és vica-versa.

csakazértistotalcar 2014.01.30. 08:49:52

@abrelosojos: Sőt! Testnevelő tanár vagyok. Ellentétben veled! Vagyis a kérdésed azt jelzi, nem értesz hozzá! Kár volt szólnod, de gondolkozzál egy kicsit. Valaki véletlenül odakap és kitépi. Mert a testnevelésben van olyan tananyag, amikor testi kontaktusba kerülnek a tanulók.

axolotl77 2014.01.30. 08:54:07

Én annak idején ilyet kaptam:
"Tisztelt szülők!
Gyermekük szellőztetés közben kihajolt az ablakon."
Sajnos engem minden ilyen csip-csup szar miatt meg is vert az anyám. Ezúton köszönöm neki is, meg a tanító néninek is.

(már csak) sikolyok 2014.01.30. 08:58:01

@ponindex: Teljesen igaz, de ez azt is jelenti, hogy az iskola kezéből nem szabad kivenni az összes fegyelmezési eszközt. Azt sem, hogy (a gyerekekkel együtt) meghatározhassa a saját szabályait. Pl. legyen-e kötelező az iskolaköpeny? Amennyiben a srácok nem akarnak iskolaköpenyt az alternatíva az, hogy mindenki vállalja, hogy figyel arra, milyen ruhában megy suliba. Vagy iskolaköpeny, vagy öltözködési szabályok, lehet dönteni. Mi legyen a nótórius későkkel? Mit vállal a gyerek? (viselkedés) Mit a szülő? (odafigyelés) Mit az iskola? (tájékoztatás) Stb.
Nemrégiben a környék egyik iskolájában az sikolpszichológusok és a tanárok megegyezése alapján bevezették az amerikai típusú "detention"-t. Biztos láttátok már filmekben, ez az, amikor bizonyos vétségek miatt órák után bent kell maradni a suliban. A srácok vihogtak, mert nem volt intő, nem kellett aláíratni a szülőkkel semmit (vagy aláírást hamisítani), az az 1-2 óra viszonylag jó biznisznek tűnt. Aztán pár hét után elkezdték szívből utálni, és mindent megtettek, hogy ne kerüljenek "detention"-be. Miért? Mobilokat, tableteket, laptopokat le kellett adni. Beszélgetni nem lehetett. Viszont lehetett könyvet olvasni, leckét írni, tanulni. Két óra ingerszegény, FB, Twitter meg satöbbimentes környezet? Maga volt a pokol. A kísérletet, ami fényesen sikerült, abba kellett hagyni, mert a szülők felháborodtak, és tiltakoztak a jogcsorbítások miatt. A srácok meg így nem tanulnak meg egy szeletet a való világból, történetesen, ha valamit teszel, annak következményei vannak. A tanulság nem az, hogy a szülők rosszak, hanem inkább az, hogy bele kell őket vonni a szabályhozási folyamatokba. Ha nem vesznek részt benne, az is oké, de akkor ne tiltakozzanak. Sem az iskola, sem a gyerek, sem a szülő nem képes mindenért felelősséget vállalni. Ezért kell tisztázni, hogy az együttműködésben kinek mi a dolga. Szerintem.

ponindex 2014.01.30. 09:11:53

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi): "történetesen, ha valamit teszel, annak következményei vannak"
@ponindex: "fokozatosan kialakuljon az autonóm, döntésképes, a döntéseinek következményeiért felelősséget vállalni tudó személyiség."
nincs köztünk ellentmondás. Az általad hozott példa is a korábban vázolt kényes egyensúlyról, illetve az egymással szembe helyezkedésről szól. Ennek feloldása abban lenne, hogy a szocializációs, nevelési, oktatási feladatok jelentős részének az iskolához történt delegálásával párhuzamosan bizonyos szülői "jogok", lehetőségek (fegyelmezés, számonkérés, következmények generálása) egy része is biztosítva legyen a nevelési-oktatási szerepet betöltők számára.

(már csak) sikolyok 2014.01.30. 09:33:53

@ponindex: Nem is ellenkeztem, inkább magamnak magyaráztam és példával illusztráltam a te mondandódat :) Pillanatnyilag az a helyzet, hogy az iskola szidja a szülőt, a szülő szidja az iskolát, a gyerekek meg ellavírozgatnak valahogy a zavarosban. És ezen nem segít se a hittan, se az erkölcstan. A jó példa és működőképes minta többet tehetne az ügyért.

abrelosojos 2014.02.03. 13:51:38

@xunilo: általában értem a politikai felelősségét, természetesen nem csak a mostani adminisztrációt ekézem :-) de mivel a jelenben vagunk, a jelenlegi történések azok, amik esetében most lehetett volna máshogy - helyesen, a politikai célok helyett a konstruktív, mindenki javát szolgáló célok érdekében dönteni - ezért a hangsúly persze ezen van. ugyanakkor az erkölcs végleges lezüllesztése mégiscsak őket terheli, mert az előző botrányos banda után - ami szintén nem volt jó, de a mostanit praktikusan is, erkölcsileg is rosszabbnak érzem, különösen, mert az előző kurzus, és a jelenlegiek ígéretei után hihettük, hogy ezek jobbak lesznek. de nem lettek, sőt, és ezzel különösen nagy csalódást okoztak. ez szerintem csak növeli az erkölcsi felelősséget. mert ha valaki elhiteti, hogy tudja, mi a helyes, aztán magasról leszarja (lásd mezőgazdaság, földek, kisgazdálkodók kontra nagytulajdonosok, amely kérdésben meg is mondta egy képviselő, hogy nem gondolták komolyan a tervet), az maga már az erkölcsi csőd

hajrá haverország hajrá haverok 2014.02.06. 19:42:46

Hit/erkölcstan témában van hozzáfűznivalóm a témához.
Szerintem rendkívül béna, hogy központi irányításra kell a nebulót "hitre nevelni".
Semmi köze, semelyik állami tisztségviselőnek ahhoz, hogy melyik polgár miben hisz.
Pofon egyszerű.
Aki mást gondol erről, javasolni tudom neki a Biblia címmel ellátott "olvasmányt".
Anélkül, hogy teológiai bloggá változtatnánk ezt itten, csak megfontolásra idézem Márk evangéliumát:
-aki hisz és megkeresztelkedik: üdvözül...-
Bocs a rom.kat atyafiaktól ,de ebből nyilvánvalóan következik, hogy ha 1 gyermeket benyomnak a víz alá ,(avagy kioktatják hittanon)nem üdvözül automatikusan.
Jöjjön csak rá magától, hogy mit dönt a sorsa felől,aztán keresztelkedjen meg. Önszántából.
Személyes ismeretségemben is vannak olyan fiatalok,akik úgymond megtértek, 8, 10 ,12 évesen.
Azután jött a gondolkodás ,lázadás, útkeresés, ami után eljött az igazi találkozás Istennel.
Ők olyan családokból jöttek,ahol anyatejjel szívták magukba a hitet.
Mégse az döntött, hogy családi -rokoni elvárásoknak próbáltak megfelelni...
Ettől függetlenül azt gondolom, jobb ha állambácsi a hitbeli ügyeket rábízza szépen a családra.
Mutassanak a szülök jó példát,hit terén, erkölcsben, ha ez nekik igazán fontos!
A gyermek meg döntsön a megfelelő idő elteltével, saját belátása szerint.
Fizetett (választott) tisztségviselőknek, pont semmi köze nincs ,az Én és Isten közti eldöntendő kérdésbe beleugatni, má' bocs.
Javasolnám esetleg a tánc- és illemórák bevezetését ,ha már.
Az legalább praktikus ismereteket adna:
pl hogy mutatkozzunk be egy fiatalabb hölgynek, ki kinek nyújt kezet, hogyan együnk halkéssel etc.
Mind mind hasznos infó.
süti beállítások módosítása