Úgy tűnik, a Fényességes Portán kiosztották a szerepeket. A kínosan kiterjedt (bár a magukat "fiatal konzervatív értelmiséginek" tituláló Új Undokak körében kissé kényszeredett) röhögés hatására a Nagy Padisah maga nevezte „gyerekes baromságnak” Kerényi effendi ominózus tirádáit. Ne felejtsük el: arról a Szultánról beszélünk, aki kisvasútat építtet a falujába; aki félázsiai turulbanszületettekről gagyog ragyogva, vagy éppen fehérvári huszárokról nótázik, ha fejébe száll a mangalicazsíros-gatyaszaggató önkényuralom mámora. Aki traktoros-szalmabálás lagzikban szotyolázza el a felsőoktatást és az egészségügyet; aki Leslie Mandoki koncerten lobogtatja 24 karátos öngyújtóját; aki egy szellemi makkoscipős, egy susogósmelegítős suttyó; aki tehetsége szerint leginkább faluszéli egykapus focipályák harmadosztályú csapatainak kispados jobbszélsője lehetne; és aki a már bomlófélben lévő Kerényi Imrét feltámasztotta, helyzetbe hozta, kistafírungozta, és kiélvezte (mert naná, hogy élvezte: ezt a Krónika-baromságot is ő találta ki, csak a megfogalmazást bízta a hoppmesterre, de hát cikivé vált a dolog, túlzottan kínossá – ilyenkor jól jön egy manifeszt kretén a háznál).

Én tulajdonképpen kicsit sajnálom Kerényi Imrét. Szegény elvégezte azt a feladatot, amire szánták, a legbornírtabb baromságokat is büszkén végigcsinálta, nem volt az a mélység, ahová alá ne ereszkedett volna, nem volt az a bűzös szar, amiről csámcsogva ki ne jelentette volna, hogy ambrózia, nemzeti nektár, magyar manna. A NER izzadó serpájaként vonszolta fel göcsörtös hátán a hatalom Everestjére (na jó, szemétdombjára) az Alaptörvény Asztalát, adatta ki díszkötésben a kádári menzaszakácskönyveket és a válogatott antiszemita zugfirkászokat, rendezte kiállítássá a már-már avantgárd módon vicces kurzus-mázolmányokat. És amikor a bohóc végre hátradől egy pillanatra, tölt magának egy pohárka 25 éves Lagavulint, rágyújt egy ropogós havannára, és elégedetten felsóhajtva megörvendezik a nyíló pitypangok felett – akkor kitör a nagy műfelháborodás, hogy hát hülye ez az Imre, a pitypangok az SZDSZ-es holdudvarban nyílnak, meg különben is, mondja a moderált értelmiségit alakító Kondor Katalin (egykor besúgó, utóbb kultúrcézár, ma tartalékos), hát ez az Imre, ez a szerafin, ez a mi „kritikai attitűdünket” akarja ám elnyomni, piha! És tényleg, sorjáznak már a Rendszer bősz szidva-szeretői, a bírálat kereszteslovagjai, és kezükben megannyi lángpallosként lóbálják izmos-gerinces Kritikai Attitűdjüket. Jönnek, walkürként lovagolnak a kunmiklósok, bayerzsoltok, döbrenteikornélok, dörnergyörgyök (apropó, az Új Színházban január 22-én az Ismerős Arcok nevű náci kopaszbanda ad Wass Albert emlékestet – és ez nem vicc…), és a többi is; mind a nemzet jól ismert kérlelhetetlenjei és dacosai. A radikálisan elégedettek, a rendpártiság bősz anarchistái, a büszkén letérdeplők, a mindig elvhű, bátor hozsannázók. Akik bármikor, bármilyen körülmények között készek őszintén, nyíltan odaállni a Hatalom elé, és a szemébe mondani, hogy imádják! És szegény Kerényi Imre, a kisstílűség nagymestere – mint hajdan a szovjet funkcik Sztálin idején – majd a reggeli lapból tudja meg, hogy kegyvesztett lett, és használt klotyópapírként hullik alá a nemzeti egyetértés fatornyos budijában.

Pedig ez a rendszerbagázs csupa-csupa kerényiimrékből és schmittpálokból áll; aljas, szervilis, mohó figurákból, harácsoló funkcionáriusokból, úrhatnám csinovnyikokból, szemforgató szentfazekakból, akiknek egymásba fonódó, szétágazó, nyálkás-ragadós pókhálózata lassan mindent befon, lebénít, tönkretesz. Ők a NER sója. Kerényinek legalább annyi mentsége volt, hogy komplett idióta - a legtöbbnek még ennyi sincs. Kerényi, mint a rendszer jól megfizetett bohóca, még mindig elviselhetőbb volt, mint az őt futtató nyakkendős, visszafogottabb, inkább a kameráktól távol, vagy éppen válogatott kamerák előtt gondosan megkomponálva bohóckodó politikai stricik.

A bejegyzés trackback címe:

https://herostratosphere.blog.hu/api/trackback/id/tr195752847

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.13. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julian Plenti 2014.01.12. 09:12:14

Nagy élvezettel olvastam ezt az írást!

Boka1 2014.01.12. 09:27:39

Kerényit majd a végére tartogatja Terry Black ?

kovi2 2014.01.12. 09:42:04

Szerencsétlen, szánni való ember. Teljesen hülyét csinál magából, miközben azt hiszi, most igazán szolgálja nemzetét.

magyarparaszt 2014.01.12. 09:43:52

Nagyon tetszett az írás!

Fejben Futó 2014.01.12. 09:45:05

Nem értem, az írás miért "temeti" Kerényit? Az állami főbohóc még nincs a zeniten! Miből derült ki, hogy bukik? Nem bukik!

Orica Középföldi 2014.01.12. 10:14:44

Könnyed konoksággal szórakoztatott az írás:))

Papageno68 2014.01.12. 10:15:46

Jól összefoglaltad a lényeget. Bár stílusban kicsit a Modoros blog határvidékén jártál, de az is tetszett.
Amúgy tényleg sajnálja az ember Kerényit, ennyi agyrepesztő húzás után, a várhatóan legszórakoztatóbbnak ígérkezővel bukik el.

Mrs.Columbo 2014.01.12. 10:25:38

Rég olvastam olyan blogbejegyzést, aminek ennyire tetszett a stílusa. Ha könyvet írnál, biztos megvenném. :)

taga20 2014.01.12. 10:39:53

nem akarlak nagyon hájpolni, de kibaszott jó az írás:)

NemNick 2014.01.12. 10:41:51

Nem csípem a mostani kurzust, mert sok, számomra fontos és jelentéssel teli dolgot meggyalázott és elcsépelt, ráadásul mindezt pökhendien és színvonal alattian, de azt hiszem, az ilyen irományra mondják, hogy fröcsögés.

Bántóan sokszor primitíven hangulatkeltő - annak ellenére, hogy nem kell hatdiplomás politikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy belássa az ember, nagyjából ilyesmi történt. Az agyatlan stréber pedálgép megszívta.
Kicsit.

Jenyei 2014.01.12. 10:44:26

Azokkal van a baj, akik mocskos nagy kommerek voltak az átkosban. Nekik most bizonyítaniuk kell, hát vegyül bele némi izzadságszag, istenem... Kun Miklós Kádárhoz írt mocskos spicli leveleket a dicső ős, Kun Béla védelmében. Tényleg hánynia kell az embernek.

új nick hozzáadása (törölt) 2014.01.12. 10:59:00

@kovi2: A posztolóra gondolsz?

Persze, az egész Krónika egy szánni való marhaság, a FIDESZ kommunikációja is kezdi kiverni a biztosítékot még a rokonszenvezőknél is, de azért csak eltűnődik az ember: az effajta, minden szavukban gyűlöletet és cinizmust árasztó figurák fogják visszaállítani a demokráciát és kulturális sokszínűséget? Ugyan már.

high up! 2014.01.12. 10:59:02

Most hogy gyúrtcsány visszavételével újra teljes számban összeállt a Nyócév Trógerbandája, Orbanescunak nem kellenek többé a díszkomcsijai. Azok, akiket azért emelt a fidesz párttagok felé, hogy így hozza be a kádári plebszet (= panelprolikat) az fidesz oldalára.

Na ez több mint sikerült neki. Panelproli egyesülve a suttyómagyarral, kőkemény 3 milliós tábort alkotnak. Most már tényleg egy a tábor, egy a zászló.

A hasznos hülyének tartott túlélési komcsik (akik a legbővebb nyáladzással meg szervilizmussal szolgálták Orbanescu vezér minden elmebaját), ma már teljesen feleslegesek. Schmitt Puliról már régen tudnivaló volt, hogy akkor is teljesen felesleges, ha ott van. Nélküle is megy a törvényláz. Mivel pulit nem lehetett a Velencei Bizottság élére rakni, így idejekorán haszontalanná vált.

Most meg már tény, hogy nem kell több Nemzeti Fasztolmány, nem kell több Birkamenet, mert gyúrtcsány reaktiválása után a szavazók millió menekülnek vissza Orbanescuhoz.
A túlélési kirakat komcsikat lassan le lehet vakarni a fideszről. Ma egy kerényit vágnak a lecsóba, holnap jöhet a komcsi Bencsik família. Meg majd a hoffmannrózsi is.
Martonyit is lapátra tették már, a hírek szerint a külügyet a suttyótábor jó lakájának, Navracsicskának passzolják át.

Hát kérem, nem sok nemzetivé és polgárrá színeváltott MSZMP-s komcsi fogja 2018-ig kihúzni. A karrierknek vége.

komplikato 2014.01.12. 11:04:27

@kovi2: "miközben azt hiszi, most igazán szolgálja nemzetét."

Könyörgöm ne fárasszuk már egymást. :D
Nyilván Kádár alatt is azt hitte? Ugyan már ...

moareka 2014.01.12. 11:30:30

Párhuzamot szoktunk vonni az ötvenes évekkel. Rákosinak "mentségére" legyen mondva, éveket ült a dutyiban. Ezek a mostani köpönyegforgató anno KISZ-es megélhetésiek, hülyét csinálnak belőlünk . Nyugati ösztöndíjakon cseperedtek , viszonylagos jó módban.Azt viszont tökéletesen,precízen megtanulták, hogy primitív seggnyalókkal adaptálják a zemberek felé
az éppen aktuális "memzeti" baromságaikat...
Na ez az írás kiváló kórképe ennek...

is 2014.01.12. 11:37:44

@high up!: Martonyit nem lapátra tették, hanem nagybeteg.

Jenyei 2014.01.12. 11:38:32

@moareka: nyugati - értsd: Soros. Akire ha csak kígyót-békát mondanának a seggnyalói, akkor az boldog lenne.

M_R 2014.01.12. 13:40:06

@is:
Valóban nagybeteg: "1989-ben privatizációs kormánybiztossá nevezték ki (ekkor lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba)."

Aki 1989-ben lép be az MSZMP-be, az valóban nagybeteg. A kór neve: kóros s..ggnyalás.

genyamagyar 2014.01.12. 14:14:44

Ez az írás nagyon ott van!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.12. 18:23:09

Telitalálat az írás!
A többi komcsi, akik mára narancsbolksikká vedlettek, szintén magukra ismernek?
süti beállítások módosítása