Turul (rég. thorgul, táj. büdöskánya) a 19. század első felében írt nacionalista szövegekben felfedezett röpképtelen, nagytestű dögevő madár (Morbus hungaricus Linné). Kültakarója jellemzően fehér (erre – jobb híján – igen büszke), nemi beállítódása heteroszexuális, de mivel a turul jellemzően hímnemű, így ennek nem sok hasznát veszi. Fészket nem rak, de minden más madár fészkét sajátjának tekinti. Mivel repülni furcsa testarányai és fejletlen idegrendszere miatt nem képes, igyekszik a többi madarat is a földre ráncigálni. Élőhelye a magyar ugar és a sajátosan tájjellegű ún. „hagymázas puszták”. Többnyire döghússal táplálkozik, de elbánik bármilyen, nála jóval kisebb és gyengébb állattal is. Nem okos madár, mindazonáltal néhány rövid mondatra megtanítható (Vesszentrianon! Büdöszsidók-rohattbuzik!, ill. Fradikaaa!!!!!) - ezeket azután vég nélkül ismételgeti. Populációja a kedvező politikai környezet miatt az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt. Az ökológusok megfigyelték, hogy a turulok számának növekedése arányosan az ökoszisztéma más fajainak csökkenésével párosul (elvándorlás, kipusztulás, ill. adaptáció), vagyis a biodiverzitás hanyatlásával jár együtt (ennek numerikus kifejezésére szolgál a turul-hányados). 
Mezőgazdasági jelentősége elhanyagolható: húsa és tollazata kellemetlen szagú, tojása eredendően záp, lévén szaporodása sajátosan nem ivaros, hanem idomulással és neveléssel (vö. közoktatás, egyház, történelemoktatás, baranta stb.) történik – vagyis a turul nem születik, hanem kialakul. Politikusok, papok és vállalkozók (vö. „burzsujok”) előszeretettel tartják házikedvencként, a turultulajdonosok ellátására virágzó iparág települt (az ún. nemzeti boltok). 
Egyes kreacionisták a turult a darwinizmussal szembeni érvnek tekintik, lévén ilyen lény fennmaradási esélyei elhanyagolhatóak. Sok darwinista ezzel szemben arra mutat rá, hogy a turul a végső bizonyíték arra, hogy ha feltételezhetünk is valamiféle „tervezést” a biológiai evolúció mögé, az semmiképpen nem lehet intelligens.

A bejegyzés trackback címe:

https://herostratosphere.blog.hu/api/trackback/id/tr253090075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása